Plack – Den Gömda Boven Mellan Dina Tänder

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter

Många känner till att plack på tänderna kan leda till problem, men visste du att det också kan vara kopplat till hjärtsjukdomar? Forskning har länge utforskat sambandet mellan tand- och hjärthälsa. Plack, den klibbiga film som tänderna täcks av när bakterier får fritt spelrum, kan vara roten till flera allvarliga sjukdomar. Och här kommer Flossy in i bilden som din enkla och smidiga lösning.

Plack börjar ansamlas runt tänderna och bildar grogrunden för tandköttsinflammation och karies. Men det finns en helt annan typ av plack som kan orsaka allvarliga problem – den som byggs upp inuti dina artärer. Denna feta plack innehåller ämnen som fett, kolesterol, kalcium och andra ämnen som finns i blodet. Känd som ateroskleros, är detta feta plack ett av de främsta tecknen på kranskärlssjukdom.

Personer med tandköttsproblem (även känt som parodontit) löper två till tre gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller andra allvarliga hjärtproblem. Men det kan finnas fler faktorer inblandade. Många personer med hjärtsjukdom har friska tandkött, och inte alla med tandköttsproblem utvecklar hjärtproblem. Delade riskfaktorer som rökning eller en ohälsosam kost kan förklara sambandet. Ändå finns det en växande misstanke om att tandproblem kan vara en oberoende riskfaktor för hjärtsjukdom.

Sambandet mellan inflammation och hälsa har blivit ett intensivt forskningsområde de senaste åren. Förberedande forskning antyder att speciella föreningar kallade resolvins kan vara lovande för behandling av inflammationssjukdomar som tandköttsinflammation och ateroskleros.

Forskning vid det Harvard-anslutna Forsyth Institute visar att tandköttsinflammation kan öka inflammationen i kroppen. Akut inflammation, som involverar en utgjutning av immunförsvarsceller som attackerar irriterande ämnen och mikrober, främjar läkning på kort sikt. Men långvarig (kronisk) inflammation är en nyckelbidragande faktor till många hälsoproblem, särskilt ateroskleros.

Forskningen visar att om du kan kontrollera en typ av inflammation, kan du också ha möjlighet att kontrollera den andra. Tandborstning och användning av tandtråd dagligen kan förebygga och till och med omvända den tidiga fasen av tandköttsinflammation, känd som gingivit. Om din tandläkare konstaterar att du har gingivit, be om en demonstration av hur du borstar och använder tandtråd korrekt. Många spenderar inte tillräckligt med tid på något av dem. Tandtråd tar bort den klibbiga filmen mellan tänderna som leder till plackbildning. Det kan ses som tidskrävande och jobbigt att använda tandtråd, därför har vi tagit fram Flossy som gör det snabbt och enkelt att flossa.

Kvar obehandlad kan gingivit utvecklas till parodontit. Så här är vår rekommendation: se till att få hjälp så snart som möjligt om du får tandproblem. Oroa dig inte, Flossy är här för att göra din tandvårdsrutin enklare. Det är ett smidigt och hållbart verktyg för att hålla dina tänder och tandkött friska. Så, låt inte plack komma i vägen för din hälsa – prova Flossy idag!

Kom ihåg: Ditt leende är värt att vårda, och det börjar med god munvård.